RSS

idea : Wang hantaran / Duit Mas Kahwin

 Assalamualaikum..
hello readers..moga kalian berada dalam sihat sejahtera hendaknye..
maaf la..mode penulisan saya bertukar2 mengikut mode dan keadaan sekeliling..hihi..

ok laa..harini nak cite pasal wang hantaran dan mas kahwin..korang tau tak ape mende tu? kalo yang biase didengar..

 
  • mas kahwin = wang wajib diberkan oleh si suami kepada si isteri..mengikut tempat (negeri) akad dilakukan..contohnye: di KL, mas kahwinnye rm 80..dan akan disebut semasa akad dilakukan..contohnye: "aku terima nikahnya..bla..bla..bla..bla..dengan mas kahwinnya..80 ringgit tunai.."
  • wang hantaran = wang lain yang diberikan  oleh pihak si suami kepada si isteri..yang biasanya..mengikut persetujuan bersama..dan wang ini biasanya akan digunakan oleh pihak si isteri untuk menjalan kan majlis kenduri..maksudnye..sukahatilah pihak isteri nak guna duit tu intuk ape..sama ada nak simpan, bagi parent or nak bagi2 kan duit tu..

tapi..dalam islam..tiada istilah hantaran atau wang hantaran..yang ada hanya mahar atau mas kahwin..

 
  • Mas kahwin / mahar bererti: pemberian dari suami kepada isterinya sebagai tanda kesungguhan cinta dan tanggungjawabnya, bukan sebagai bayaran. Mahar adalah syarat sahnya pernikahan, wajib ditunaikan seperti permintaan isteri ( Selama suami mampu ) kalau tidak disebutkan jumlahnya maka mengikuti mahar yang berlaku umum [ Mahar Misil]. Mahar itu boleh berupa barang atau manfaat seperti mengajarkan membaca, menulis dan sebagainya..
  • Dalil kewajipannya : yang bermaksud “Berikanlah kepada perempuan-perempuan itu maskawin-maskawin mereka." (Surah An-Nisa, ayat 4)
  • Sabda Rasulullah SAW. yang bermaksud: "Carilah untuk dijadikan mas kahwin, walaupun sebentuk cincin yang dibuat daripada besi." (Riwayat Bukhari) 
 (sumber: SINI dan SINI)

**********************************************************************************







kat sini cikkin nak share siket..bagi b2b selangor yang tak perasan macam cikkin ni ha..baru minggu lepas tau..bahawasanya.."Mulai Januari, 2010, tiada lagi istilah wang hantaran perkahwinan tetapi wang tersebut akan menjadi "maskahwin pernikahan" pasangan tersebut. Demikian dinyatakan oleh AF Tuan Haji Aluwi bin Parman, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Undang-undang Keluarga, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), ketika memberikan ucaptama di Seminar Pemantapan Pegawai Rundingcara Negeri Selangor 2009 pada 1 Disember, 2009 di Bilik Kuliah Pembangunan Keluarga Islam (BPKI), di Bangunan Sultan Idris Shah, Shah Alam Menurut beliau, selama ini wang hantaran pernikahan yang diterima oleh pengantin perempuan tidak dikira sebagai mas kahwin tetapi dengan peraturan baru ini, wang hantaran perkahwinan juga adalah mas kahwin dan akan dinyatakan sebagai mas kahwin pernikahan." "dan Pemberian-pemberian lain seperti sepersalinan, rantai emas atau sebagainya boleh diberikan mengikut persetujuan bersama." sumber : JAIS

maka tiada lagi istilah wang hantaran di selangor..wang hantaran dan mas kahwin akan digabungkan menjadi mas kahwin juga..misalnya jika wang hantaran anda rm 8000..mas kahwin selangor rm 300..maka..akad nanti akan di sebut " Aku terima nikahnya..bla..bla..binti bla..bla..dengan mas kahwinnya..rm 8300 tunai..(huwaa...mak cik kayo..) hihi..act cikkin baru tau mende ni time jumpe dengan WP aritu..bile cite part hantaran..die tanye..duit hantaran & mas kahwin nanti kitorang nk buat / bagi camne? sebab kat selangor..bukan akad rm 300 je..da kene sebut semua..maka kalo sebut..mesti kadi nak tengok duit tu kan (eh..betul ke? ) cikkin pon..erk..blurr..mase tu laa baru tau..sebab tak penah ade oarang bagitau pon..huhu..tapi kali salah..tolon betulkan ye..=)

pastu tadi belek fb SYOMIR IZWA..(diorang tengah buat sale..siap ade sale untuk lunch hour harini..cepat g terjah..!!!) cikkin jumpe laa gamba kat bawah ni..ade beberapa design dan color yang menarik..korang tengok sdiri kat fb die eyh..=)

cantik uoolls..sile grab cepat..cikkin off bajet..hanye boley tgk je..huhu..=(

haa...terus laa datang idea nak letak duit hantaran/ mas kahwin tu kat mane..ok x? ok x? hihi..kalo dapat yang siap matching ngan kasut cam kat atas ni.. lagiiiii..ok kan..hihi..

(sedang berusaha meyakinkan en tunang dengan idea saya..huhu..sebab die yang kene tolon beli..muhahaha...erk..=))

mula2 cikkin dan en tunang nak buat ala-ala jambangan bunga gitu..haa..guna sume duit singgit..memang rimbun setaman laa kan..pastu..bile pk pk balik..cam takut je..ilang sekuntum nanti..pastu..sape nak tolon buatkan..sume tangan x bedung.. (bunga tisu pandai laa sket..ecece..hihi..=p) nak suro orang luar buatkan..memang kene extra berhati2 plak la kan ..sbbnye..cousin penah kene..org tukang buat..cakap duit x cukup..and diorang mintak tambah..tapi bile kire2 lepas abis majlis..still short  beberapa keping..padahal da tambah da aritu..huuu~

adea lain..

gubahan bunga

gubahan kipas

gubahan dalam kotak..suke jugak..=)

letak dalam album..hmm..memang rapai buat camni kan..

kamo moden sket..buat cek..then letak dalam frame..idea ni yang sedang in..=)

biar apa pon idea kalian..moga persiapan dan majlis berjalan dengan lancar..bukan untuk menunjuk..cikkin saje nak share idea di sini.. ENJOY!!

happy preparing b2b..!!
happy holiday uoollzz..
jom terjah MATTA Fair...yuk..=)

 
 psssttt..tak sume yang kite nak..kite akan dapat..tapi kadang..kata2 perangsang dan semangat orang sekeliling..sgt bermakna..walapon die tau kite tak mampu lakukan..cubalah menyokong..bukan memperlekeh..~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

16 comments:

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

Actually ade jugak sesetgh tmpat mmg buat duit hantaran tu sbg mas kawen, KP tau bile anak kakak opis kawen dgn perempuan kelantan. Mmg duit hantaran tu dpt kat pengantin perempuan sbg mas kawen.

"cikkin" said...

haah2..kat kelantan memang da lame kan wat camtu..ni selangor br nak wat kot..=)

iedayah said...

ms i khwin ritu kn dear,duit hntrn pki cek.duit mas kahwin lak wat dlm bntuk handbouquet.=)...

cheQmOomOo said...

nk jongkong emas bley??hehehe

"cikkin" said...

iedayah: hihi..cute..sape gubah handbouquet tu?

cheQmOomOo: wah..boley2..Habib tgh sale skarang kan..=)

fash nurfazlina said...

cikkin yg faz phm mengikut kadi terangkn ari tu.klu kite nk d'sebut dlm akad hnya 300 shj, so hnya duit tuh jer yg d'tunjuk d'dpn kadi.if kite bwk duit hntaran, die t'pksa sebut dlm akad contoh RM9300.tp bnde tuh depends pd family.sbb pnah ade kes duit hntrn diletak skali ngan mas khwin.so kadi t'pksa sebut jdkn sume tu sbg mas khwin.pstu family pengantin b'gado sbb cam kite tao dwit mas khwin hak pngntn pmpuan so da tmbul mslh d'ctu sbb pngntn tamo gunakn wang tu utk tujuan knduri.err phm x? :D

~ NANA ~ said...

erk baru tahu...hihik

"cikkin" said...

fash: hoh..baru tau..tu laa..kalo da sebut mas kahwin mmg da jadi hak perempuan kan..hmm..tp still kompius lagi..tapi bagi kite..tu sume depends pada kite n family kan..hmm..nnti nk g submit borang..kite g tanye..thanks ya..=)

nana: same la kite..=)

gadis.normal said...

mase kite nikah tu asing2 syaz. sbb kat borang nikah akan ade ruang mas kahwin (ikut negeri) n pemberian lain. part pemberian lain tu tulis hantaran n kalau ade brg kemas la. ni ikut yg kat shah alam la kan. ms nikah sebut mas kahwin yg fix tu je. hehe. and utk hantaran pakai bank draf. dah la kite kawen pastu cuti hari wilayah n CNY, lambat nak clear. penat tggu nak buat payment kat vendor.;p

eh br teringat duit mas kahwin dlm kotak bakul2 hantaran. dalam gubahan bunga. so, tak perasan tu duit n belum gune. hahaha.

"cikkin" said...

ryna: hahaha..duit konyok2 pon x pe la kan..eheheh..thanks..

cik ryna volunteer nak tolon ke nih? hihi..best2..nnti kite bgtau..=)

cikFM said...

wah good info la cikkin.. xpenah tau pon.. pastu jumlah tu akan ade tulis kat kad nikah kite nnt erk??

lovelyadibah said...

HOHO~...owh..mcm 2 eyh??:) suka2..sbb i yang kaya t..HEEEEEEE~

~ mizzAmy ~ said...

macam belah pantai timur mmg dah lama dah buat macam tu dear. kira mcm kaya lah pengantin perempuan after kawin. hehehe...

Xora said...

setuju dgn gadis normal. dalam borang kebenaran nikah, kalau kita takmo satukan wang hantaran dgn mas kawin, boleh. tak wajib disatukan dalam akad. asal dalam borang tu kita tulis mas kahwin RM300, then wang hantaran (cth RM10k) dalam ruangan pemberian lain dibenarkan. Hanya untuk rekod Jabatan. Saya dan D tak akadkan wang hantaran pasal kalau wang hantaran diakadkan, akan jadi hak milik perempuan, sedangkan saya dan D plan nak gunakan wang hantaran tu untuk beli barang rumah. so itu lah justifikasi kami yg diterima oleh JAIS dan tok kadi :P

"cikkin" said...

dba: hamboi3..hihi..=)

amy: haah..dengar camtu jugak..pantai timur da lame wat camtu kan..

xora: act kitorg pon planning camtu..wang hantaran nak gune utk lain..tapi aritu cam comfuis bile ade org kate kene akadkan skali..time hantar borang nnti nak comfirmkan balik..=)

thanks ya sume atas komen yg dikongsi..=)

Ms Marliana said...

i setuju dgn xora... tak mo satu kan duit hantaran dgn mas kawen... duit hantaran for other purposes ...

Post a Comment