RSS

Petua mengekalkan kesegaran bunga hidup~

 Assalamualaikum..
harap kawan2 masih sudi jenguk2 cikkin kat cni ye..
ampun..x sempat nak curi masa untuk berblog..
al maklum laa..berblogging di opis..hihi..

ok laa..staight to the point..alkisahnye..semalam.sedang cikkin khusyuk menggunting2 crepe paper untuk di buat bunga..tibe-tibe..terperasan anak-anak buah tengok cite CLEVER versi malaysia kat Astri TVIQ..best jugak cite tu..dapat tambah ilmu..ye laa..dulu time skolah..x berkesempatan nak cube2 jd saintis kan..layan gak laa cite tu..hihi..
ade satu part tu..die bagi soalan..

" bagaimanakah kita nak mengekalkan kesegaran bunga segar yang kita simpan di dalam pasu untuk dijadikan hiasan dirumah? " (camtu la lebih kurang soklan nye ye murid2..hihi..=))

die bagi 2 bende untuk diuji kaji..

yang pertama: masukkan gula ke dalam pasu tersebut.

yang kedua: masukkan duit syilin 1 sen ke dalam pasu tersebut.


anda rasa?? apakah jawapannya?






sekadar gambar hiasan..=)








yeayhh!! 
jawapanya adalah yang kedua...masukkan duit syiling 1 sen ke dalam pasu tersebut...


KENAPA? 

kerana..jika kita memasukkan gula ke dalam air tersebut..ia akan menyebabkan pembiakan bakteria di dalam bekas bunga itu..dan serat2 pada batang bunga itu akan dimakan oleh bakteria dan menyebabkan ia cepat layu..(if salah terang..ampun ye..=))


oleh itu..kite boleh laa memasukkan duit syiling satu sen kedalam pasu bunga tersebut untuk mengekalkan kesegaran bunga itu..kerana..duit syiling 1 sen diperbuat daripada bahan campuran tembaga..dan tembaga adalah satu medium pembunuh bakteria..jadi..bakteria tidak akan membiak di dalam pasu tersebut..dan ini akan menyebabkan..bunga di dalam pasu tersebut..kekal segar lebih lama..(if salah terang..ampun juga ye..=))


camtu laa serba sedikit saintis Rafidah..dalam cite tu terangkan..terus cikkin terpk nak share ngan kawan2..ye laa..tau..ramai si cantik manis nak hias bilik / rumah / hantaran dengan fresh flowers kan..so..boley laa guna petua ni k..Selamat mencuba..~


jadi centerpice cntikkan..letak syiling 1 sen dlm tu..=)


eh..lagi satu..ni cikkin jumpe jugak tips laen untuk kekalkan kesegaran jambangan bunga hidup..


Caranya begini:

  • Langkah pertama, beli hanya bunga yang paling segar.
  • Pilih jambangan bunga yang masih belum berkembang dengan daun yang berkilat; elakkan kuntuman bunga yang layu atau telah kembang masak.
  • Potong batang kuntuman bunga yang baru dibeli lebih kurang 2.5 sm di bawah air yang mengalir. Potong pada sudut 45°. Gunakan pisau tajam atau gunting pemangkas yang sebenar bagi memastikan bahagian batang yang dipotong tidak pecah atau hancur.
  • Pilih pasu yang tidak menyesakkan bunga-bunga berkenaan. Isikan dengan 8 cm air yang agak suam. Potongan batang yang terendam air akan mula mereput, sebab itu jangan penuhkan pasu dengan air.
  • Buang semua daun yang mungkin boleh jatuh ke dalam air. Daun reput dalam air menggalakkan perkembangan bakteria yang akan melitupi bahagian potongan batang dan mengurangkan kemampuan bunga menyerap air.
  • Letakkan jambangan bunga di ruang yang sejuk, tidak terkena cahaya matahari secara langsung. Juga jangan letak jambangan bunga berdekatan dengan buah-buahan masak kerana gas ethylene yang dibebaskan oleh buahan-buahan berkenaan akan memendekkan umur kesegaran bunga-bunga anda.
  • Setiap hari, potong batang kuntuman bunga sepanjang 0.5 sm pada sudut 45° di bawah aliran air dan tukar air di dalam pasu.
sumber dari SINI..




moga dapat membantu..just sharing..=)



***********************************************************************

ohoooiii..hoii..x sabar tunggu esok..sampai en tunang wat ayat sedey.. 
" minggu ni x d laa aktiviti preparation for wedding kite ye..hmm.."

alai..syg..bile kite bersemngt nk prepare..die cm konon2 x semangat..rupenye..bile tak buat..die plak yang rase laen..kite ni da lame rase..hihi..
minggu ni kite cuti jap ye syg..saye nk g bergathering dengan kawan baru..
next week kite sambung aktiviti kite k..=)
syg kamu..=)

kamu..kamu..dan kamu juge..!!

yeayy!! jumpe esok kawan2..=)
(nervesss!!)





psst..semakin hari semakin sayang..berdoa..agar ditetapkan hati..amin~





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

~ mizzAmy ~ said...

thanks cikkin for sharing. at least, berguna juga duit 1 sen yg amy duk kumpul tuh. hehehe...

"cikkin" said...

heheh..bagus2..kalo x de..ley mintak sket kat amy..heheh

malynd_anggun said...

mane nak carik duit 1 sen lg? kn xlaku da skang..? eheheh

Adawiyah A.Halim said...

wah..tips2 dr cik cikkin..tq =)

"cikkin" said...

malynd: hehehe..mintak sket kat mizzAmy tu..=)

adawiyah..saje share..sbb tertengok n terbace..=)

Dia.Honey said...

alamakkkkk mana ai letak duit 1sen ai yang bebanyak tu?

~ NANA ~ said...

good tips dear! tiba2 perhatian i tertumpu kat last pic tu...cantek if buat centerpiece camtu...kekekeke

The 7th said...

jom join contest kami,sebab awk cuma perlukan gambar bertemakan LOVE sahaja.tak perlukan sebarang entri/banner! :)
7 DAYS LEFT!
Check :
The7th Photo Contest

cheQmOomOo said...

comey jek en.tunang kamu yek :)

"cikkin" said...

cheQmOomOo: hihi..saje ngengade lebih.last2..gathering x pegi..wed prep pon x buat..hihi..=)

Post a Comment