RSS

Majlis angan-angan : 1st baju nikah


assalamualaikum..

memang simptom lepas kawen tak de idea untuk mengupdate blog ke ek? agak kekeringan idea di situ..hmm..walaupun ini hanya blog picisan..tp once da dicreate..takkan nak biarkan bersawang ye dok? huhu..tak patut..tak patut..smlm pon en husband tanye lagi.."syg tak update blog ke?" huhu..die suke bace blog kite rupenye..hihi..siap bg idea lg nak tulis pasal ape..hehe..so entry ini untuk kamu..en husband, utk cik dba ..dan untuk anda yg sudi singgah sini juga..tq..=)

arini cikkin try la nak wat review pasal baju..huhu..ekceli nye..malu je nak wat review ni..baju kite biase je..hehe..baju sanding pon sewa je..tak de maknenye nak customade..perantin bajet punye pasal kan..hehe..tapi cikkin suke baju tu..even penah dilema ngn pilihan sendiri n pilihan ibu aritu..hehe (ingat?) at the end..alhamdulillah..sume dapat diselesaikan tanpa ada heart feeling..ok..mule2 meh bacu cerita baju nikah..=)

1st: Baju Nikah




see..inilah baju nikah kite..baju songket bunga tabur..color offwhite dengan bunga2 die benang silver..beli dekat jakel Shah Alam..dengan my WP Ann..kitorang beli yang satu set tu (ade name die SA tu sebut..tp tak ingat) yang ade kaen baju perempuan, kaen baju lelaki, samping untuk lelaki, selendang untuk perempuan, bengkung, dan tanjak..complete set..murah kot..satu set tu RM 200 je..tai ye laa..design songket biase2 je..takde laa yg laen dari yang laennye..hihi..kitorang cari kaen songket for nikah sbb nak buat theme ala melayu klasik kan..sebab tu laa design baju pon takde design2 sangat..cikkin buat baju kebaya..kaen lipat belakang..=)

tapi yang untuk en husband..die kate tak mo pakai baju songket untuk nikah..panas katenye..makanya..kitorg beli kaen laen untuk baju melayu en husband..kitorang beli kain shantung silk (betul kot namanye) color offwhite juge..sama dengan color songket tu..harga kaen en husband lg mahal dari harga satu set songket tersebut..harap maklum..heheh..


sila focus pada baju pengantin ye kawan2 =)
gamba cantik tak dapat lagi..kite tepek gamba kamera pra profesional ni ye..en husband pakai samping songket yang sama dengan baju..matching kan..hihi..

untuk tudung..cikkin beli sendiri dekat gulatis punye butik tudung tu..Aalia kot name die ek..3 butik jenama sama sekitar jalan tar tu kitorang terjah..baru jumpe selendang yang camtu..(ingat entry misi cari tudung/selendang seperti dalam gambar inidengan harga yang mampu milik..kalo tak harganya gigit cari je laa..hoho..alhamdulillah angan2 nak pakai tudung camtu tercapai..hehe..thanks to sis reneemeow sebab share pic tu ye..=)

untuk aksesori..dokoh, crown, brooch dan butang baju melayu adalah sponsord by my WP Ann..ann siap bagi gelang kaki besi untuk kegunaan amik gamba feeling2 melayu klasik lagi..tapi tak sempat nak guna..sbb lepas majlis akad nikah..amik gamba sket..kitorg terus shoot g IJN..jumpe ayah..malam pulak ade rehearsal kat taman botani..agak terkejar2 time tu..sampai pelami pon tak puas nak duduk & bergambar..sedih =(

 (psst..ann..kalo ade client u nak buat pelamin gitu lg roger cikkin ye..nk tumpang amik gamba..hohoho..aci??  =))





gamba time fitting baju n test dudk atas bantal nikah..=)

ni di hari kejadian..muke cuak..ekekek...=p


lain-lain..hmm..actually plannye nak pakai cucuk sanggul untuk aksesori kepala tu..exactly nak macam dalam gamba tu..tapi ann terlupe nak bawak..die bawak yang 3 cucuk je..kak Anna MUA tu kate tak sesuai..nasib baik Ann ade bwk spare crown tu..so pakai laa crown tu..pastu plannye juga nak pakai selendang yang skali set songket tu..boleh pulak terlupe..tak de orang ingatkan..nmpak tak kosong je perantin tu..hoho..tapi tak pe..tak sume kite nak kite dapat kan..alhamdulillah sume da selesai..sape kate if tak de cucuk sanggul or pakai baju songket biase tak boleh nikah..?? boleh jugak kan..hihi..=)

so tips of the day: kite hanya merancang..tuhan yang menetukan..berserah dan bertawakal..memang akan ade rase sedikit ralat ..namun..jangan jadikan ia sesuatu yang dapat mengganggu kelancaran majlis.. senyum..senyum..dan senyum..mesti akan lupe perkara ralat itu..sampai lupe semuanya..nk amik gamba pon lupe..hahaha..peace no war..=)

sekian dulu untuk kali ini..tunggu lagi 5 hari baru sambung update lg..ekekekek..eyh..korang nak tau ape cikkin buat dengan set songket yang banyak yang terlupe nak pakai tu?? nnti kite cite di corat-coret majlis angan2 ye..hihi =)




daaa~






ppsstt..mode:: bahagia & makan banyak..love u en husband..=)









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 comments:

Miss Sunshine said...

Ape2 pun yang penting adalah ijab kabulnya.. Alhamdulillah, sumenya dah settle tanpa sebarang kecacatan yang nyata kan... cikkin sweet lah... ^_^

"cikkin" said...

alhamdulillah..=) erk ape yg sweetnye miss sunshine?

kasut pink said...

Suke konsep melayu klasik cikkin tu. Tudung pun cantik. skrg mmg tgh misi kakak nak cari tudung nikah.Off white jugak. ssh rupanye. Ingat nak pakai selendang mcm cikkin tu jugak. Nnt bolehlah jenguk aalia..

"cikkin" said...

mmg kak..tp ade design baru selendang cantu..sgt cantik kak..tp regenye..memang juling mate..400+..hoho..if tak jumpe nak sewa kite punye pon aci je kakak KP..hehe..=)

~ mizzAmy ~ said...

cikkin, memang nice lah ur baju. suka... tapi tak sangka plak kat jakel ada jual kain songket siap set2 ekh? murah pulak tu.

Hunny Kitty said...

baguihnya,,,,hubby tanya tak update blog ke? hehehe

~ NANA ~ said...

cikkin...u nmpk sweet & ayu sgt on that day...nmpk ala-ala perempuan melayu terakhir gitu :)

yUmIe said...

hehe cantik pilihan cikkin..hurm husband cikkin sme dgn husband yumie.selalu tnye bile nk update blog.die ske bce blog isteri die.hihi..

"cikkin" said...

amy: tq..tu laa..kitorang pon tak tau..time cari tu baru SA tu keluarkan..die kate da lame org tak nak kaen songket camtu..so diorg simpan..=)

sya: hihi..baru tau die slalu stalk blog kite rupenye..ekeke..=)

nana: tq..lagi feeling kemelayuan if dapat pakai sanggul tu kan..heee~

yumie: tq jugak..hihi..same ye..kadang2 diorg ni sukar dijangka kan..=)

zimie said...

suke songket!!tapii macam takley pakai je masa belah zimie.tengok la maybe belah tandang boley kut.hehe lawa la cikkin.berseri2 dan kurus je tengok. ;p

LisaLisut said...

bersongket on nikah day is awesome! :D

"cikkin" said...

zimie: hehe..if boley selitkan pemakaian songket tu..mmg best..paling tak selitkan time majlis berinai..if ade laa..=)

kurus ke zimie? yeahh!! berjaya..kurus time majlis je..skarang..waaa..malu tgk cermin..=(

lisa: yeahh..u r rite!! feeling awesome gitu..=p

miey anna said...

alahai kamu..sngat comel dgn songket tu tau..suke sngat ^_^..alhamdulillah..da selamat nikah kan..en husbnd ngaja mane?

"cikkin" said...

miey anna: hihi..tq..en husband mengaja kat sk bukit indah. ampang..=)

amal salleh said...

hehehe jom join
http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

Post a Comment