RSS

Bersediakah anda??

assalamualaikum..

entry pasal memahami peel suami / bakal suami..
thanks Pn xora dengan entry yg bernas tersebut..=)
bile bace tadi..terdetik dalam hati untuk tanye diri sendiri..
" dah bersediakah aku?? "


ye la..banyak perkara yang kita x sama..
tapi bila dah berlaku nya akad..
maka akan bersatulah 2 keluarga, 2 cara hidup, 2 rasa hati dan segala yang sepatutnya bersatu..(cheewaah)
erk..huhu..sepanjang beberapa tahun bersama  ni..
rasanya da boley baca ape yang en tunang suke and tak suke..
but banyak je mende yang die tak suke cikkin suke buat..huhu..
bukan niat nak menguji..tapi ntah laa..
kadang2 tu da lame tak buat pon akan terbuat juge mende yang dia tak suke..
contohnye : en tunang seorang yang punctual..tapi cikkin kadang2 selalu terlambat..(hhihi..kadang2 selalu = selalu ok!!)

boleh kah dia terima kita seadanya? hmm..cuak pulak rase kan..
ye la..masa couple tak duduk sebumbung..
boley lagi nak excuse if terbangun lambat..
bila da duduk sebumbung nanti..
camne laa agaknye..hihi..
moga segalanya di permudahkan..
dan rasa kasih sayang ini x tak terpadam hanya kerana mende yang tak sepatutnya..amin~

 Tapi rasanya jika kita dapat memahami dan menjalankan tanggungjawab sebagai suami dan isteri dengan sebaiknya..berlandaskan syariat-Nya..insyaallah sume akan selamat kan..mudah-mudahan..=)


 Antara peranan dan tanggungjawab isteri :
1. Isteri perlu menjaga kehormatan diri mereka terutama apabila suami tiada di rumah.
2. Patuh terhadap arahan suami selagi ia bukan arahan untuk melakukan maksiat.
3. Memberikan kasih sayang kepada suami dan anak-anak.
4. Menjaga kebersihan rumah dan kesihatan diri dan anak-anak.
5. Menyimpan rahsia pergaulan dengan suami.
6. Tidak meninggalkan rumah tanpa izin atau pengetahuan suami.
7. Berhias serta menjaga kesopanan buat tatapan suami dan tidak untuk orang lain khususnya apabila berada di khalayak ramai.

Antara tanggungjawab yang perlu dipenuhi suami ke atas isteri dan anak-anak mereka:
1. Menyediakan tempat tinggal dan makanan kepada isteri dan anak.
2. Memberi nafkah batin termasuk bergaul dengan isteri secara baik.
3. Melindungi isteri dan anak-anak berkenaan dari segi keselamatan dan kesihatan mereka.
4. Melindungi maruah dan harta benda keluarga.
5. Membimbing isteri dengan ajaran Islam dalam mendapat keredaan Allah s.w.t
6. Mendidik anak-anak dan memastikan mereka mendapat pendidikan yang sempurna.
7. Menjadi penasihat dalam menyelesaikan masalah yang menimpa keluarga dan jiran tetangga.


p/s: cikkin tau banyak lagi tanggungjawab yang akan kite perlu laksanakan dan pelajari setelah berumahtangga..ini hanya sebagai basic persediaan menempuh alam perkahwinan..bak kate pn xora: pembelajaran sepanjang hayat..kita takkan pernah berhenti belajar sesuatu yang baru setiap hari..=)



pssst..da 2 orang da tanye.."da ready ke ko nk kawin ni? perangai macam budak2 je lagi..adehh..hihihi =)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

lovelyadibah said...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA...

aku pun jadi takut la mcm nie..aci x??

"cikkin" said...

ahahha..aci2..

yUmIe said...

insyaallah kte bersedia utk semua tue if kte dh bersedia utk kawen:)..it was my mind set..

cheQmOomOo said...

wuwuwuwu canne ni..ready ke x eh?? T_T

iedayah said...

da khwin nnt byk lg bnde bru kite akn tau ttg husbnd kite dear.ngeh3..get ready je lor..i dlu igt time brcinte 6 thun da ckup knl.rupenye blm lg..byk lg nk kn tau...huhuhu..btw,gud luck cikkin

"cikkin" said...

yumie: insyaallah..mind kite pon da set camtu..tp risau tu tetap ade..hihihi..=)

cheQmomoo: da kot eyh..=)

iedayah: tq2..nasihat dari org yg berpengalaman..=)

Post a Comment