RSS

::Dugaan.~~ :: Rumah Nenek Terbakar~~

salam sume..
semoga kawan2 sehat & cerie selalu hendaknye..

semalam dan harini cikkin terpaksa lambat masuk ofis..huhu..rase sedih dan letih mengemas tak hilang lagi..hujung minggu cikkin di lalui dengan dugaan yang agak besar..petang sabtu (5.25 petang..22 jan 2011) rumah tinggalan arwah atok..hangus di jilat api..rumah memang tidak dapat diselamatkan..tapi syukur alhamdulillah..nenek, pak am , isteri dan anak2 yang tinggaldalam rumah tu selamat sebab sume x de kat umah...

terima kasih pada jiran2 rumah nenek yang sanggup bergadai nyawa membantu mengeluarkan barang2 yang sempat mereka selamatkan..kat bawah ni antara gambar yang teringat cikkin nak snap..


keadaan rumah nenek
macam elok..tapi tak..
antara barang yang sempat dikeluarkan oleh jiran2..

keadaan dalam rumah terbakar
pak cik mencari barang yang masih boleh diselamatkan

khemah sementara untuk mengemas

ibu dan nenek..pilih barang
bantuan pertama yg diterima oleh Pak am..

******************************************************************

sepatutnya pagi sabtu tu da plan ngn en tunang nak bawak ibu n nenek beriadah di taman..tapi disebabkan en tunang ade hal laen yang tidak dapat dielakkan..plan tersebut cancel...

tengah hari cikkin ade kenduri kawen di cheras..
kawan sekolah rendah cikkin kawen..
(Selamat Pengantin baru Razlinda & Amzary..--> if diorg terbaca diary ni la..huhu)
kitorang sampai lambat tapi ngam2 time pengantin berarak..
tapi x sempat jumpe pengntin..coz terpaksa rush balik ampang..
ade appoinment ngn cik Ryna + Paan pulak
untuk amik skrip & discuss pasal en tunang jadi MC di majlis diorang nanti..
(sorry ryna..kitorang terlambat..=()

da setel sume..singgah umah en tunang..nak anta die balik..
tapi akibat semangat berkobar2 nak berjogging..kebetulan anis (anak buah cikkin) pon ajak kitorang bawak die pegi maen taman..kitorang pon proceed plan nk berjogging petang tu plak..lepas bersiap..kitorg nak g amik anis..otw tu..ayah call..

ayah: salam..kak ikin kat mane?
cikkin : kat ampang..nak bawak anis jogging..nape?
ayah: kawan ayah cakap kat lorong madrasah ade rumah terbakar..
pegi suro sape2 tengok..takut umah nenek kene..

pastu cikkin call abang n adik suro tengokkan umah nenek..kebetulan pule semua orang x de kat umah..dan disebabkan bukan umah nenek yang kene..so diorg macam x de laa nak rush sangat..5 minit pastu ayah call lagi

ayah: kin..umah nenek yang terbakar!!
cikkin: haa?? ok2..kitorang balik sekarang...

otw nak sampai rumah nenek..adik call

ewan: korang kat ne?
cikkin: kitorang otw lagi..ko kat ne?
ewan: jalan jam..nak masuk umah nenek x dapat
cikkin: ko parking kat tepi..pegi lari tengok..ayah kate umah nenek yang terbakar..

ewan: ko kat ne? hmm..umah nenek da habis..x sempat nak selamatkan..


pengajaran nye di sini..kalo ade kebakaran di sekitar rumah kite..tolon jangan ambil ringan..sekejap je api tu boleh merebak..dalam kurang dari 10 minit..2 rumah musnah di jilat api..punca kebakaran x dapat dipastikan..tapi yang pasti..dari rumah belakang rumah nenek..tiupan angin merbakkan api ke rumah nenek..pape pon syukur..alhamdulillah..family sume selamat..and tiada kemalangn jiwa dilaporkan..2 3 harini kami bergotong royong mengemas barang2 yang terselamat..sementara nak tunggu bantuan dari pihak bertanggungjawab..huhu..letih~~




pssstt..dugaan sering datang menguji kita..sabar dan berserahlah segalanya kepada DIA yang maha mengetahui..





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 comments:

iedayah said...

sabar byk2 ea cikkin..

"cikkin" said...

i will..thanks iedayah..=)

lovelyadibah said...

aduh..habis suma dalam sekelip mata..seb bek suma xder kt dlm rumah..haih~..

harap cikkin tabah!

xoxoxo

:)

cheQmOomOo said...

sabar yek cikkin ..

kitakesitu said...

sabar ya,eh cikkin...rumah ni kat sekamat ke?
razlinda pn macam familiar je,adakah bdk saas?

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

Syukur nenek & famili semua slamat.
moga cikkin famili tabah k..

"cikkin" said...

dba: thanks ya..tp x dpt lg nk date ngn kamu..aritu ingt nak roger..huhu..

cheQmOomOo: time kasih

kitakesitu: kamu org sekamat gak ke? haah..umah tu kat sekamat..depan masjid..razlinda kawan skolah rendah kite..die bdak saas..tp kite bkan bdak saas..kenal eyh..?

cik kasut pink: alhamdulillah sume selamat..thanks ya..=)

~ mizzAmy ~ said...

syukurlah ur nenek n saudara tak kena apa2. sangat simpati and amy selalu risau benda2 macam nih. yer lah, rumah kan. tuh tempah berteduh.

"cikkin" said...

tu laa..syukur diorg sume selamat..hmm..kne laa berjaga2..tp mende da jadi..berserah je laa kan..yg paling sedey..rumah tu arwah atok buat sendiri..hasil keringat dan kerja tgn die..tu yg sedih tgk nenek bile die pndang umah tu..banyak kenangn kitorg kat ctu..=(

lovelyadibah said...

hahaha~..alolo~..tape3:) skrg pun kete rosak. 2 yg malas nk beriya nk ke mana2..hoho~..:)lain la cikkin baik hati nk jd pemandu jelita i..ngeh3:P

"cikkin" said...

dba: hahaha..pemandu jelita eyh..hmm..nnti dipikirin ya..cian die kete rosak eyh..

Post a Comment