RSS

~~inspirasi hantaran # 1~~

salam & hye sume...
semenjak 2 menjak ni..kepale cikkin asyik berputar memikirkan
bentuk / deko hantaran majlis angan2 nnti..huhu..
setelah digodek2 dan berjalan2 di sana sini..
(maksudnya di sini..di alam maya..bukan berjalan kaki ye..)
ni laa antara hasil pencarian inspirasi deko hantaran yang menangkap mata cikkin..
moh kite tgk..

  1. Gubahan dari Arma Couture


eksklusif kan..=p

haa...sape je yang tak menangkap tengok deco hantaran ekslusif camni kan..
aritu ade sorang blogger (maaf saye x ingat mane letak link tu) die ade bagi tutorial untuk buat box tu..bulih laa try if barang2 yg diperlukan tak keluar dari tajuk (bajet) kan..huhu..

2. Gubahan dari DjariArtz 

Hantaran Dulang Kristal

macam same kan..tapi x serupa..yang ni pon memang laa...name pon kristal..mampukah dikau untuk membuatnya? malah menyewa sekalipon belum tentu ye dok..huhu...untuk tempahan je da rm250 per dulang..kalo 11 dulang..cube kire!! ...weee~~

3. Gubahan dari Syiraz Lil Cottage

Hantaran Cinderella Pumpkin

hehe..sweet kan..color combo pon sweet..sekarang da ramai pengantin gune deko camni as hantaran..nmpak sweet..ala2 dongeng cinderella gitu...with the tag line " they will live happily ever after.."

4. Gubahan dari SyazGift

Konsep garden "Bird Cage"
cantik kan.. cikkin penah berangan nak buat hantaran begini juge satu masa dulu..time sebelum tpk nk betunang n kawen dulu..hehe..tapi adakah hantaranku nnti akan seperti ini juge?? hmm...tunggguuuu...=)

(maap laa..sume pon hantaran mahal..(perasan je nk dapat..huh) tapi jika ada kesempatan ape salahnye..ye dok??)


5. Hantaran DIY

Hantaran Pn Xora
Hantaran DIY yang bermaksud..hantaran buat sendiri..ini antaranya..suke hantaran sepenuh hati macam dari pn xora ni..bile buat sendiri sentimental value tu tinggi ye dok..hehe..bertuah kalo dikurniakan bakat dan idea seperti pn xora..(bukan bodek ye..hanya rase kagum) ramai b2b rujuk blog die utk tips pelbagai tips menjayakan majlis perkahwinan dan laen2..memang sangt membantu blog beliau...=)

di bawah adalah list  rakan2 laen yang ade membuat tutorial mengenai bantal hantaran mereka ..laen orang laen cara + idea..tapi sangat kagum dengan mereka okayy!!

DIY bantal hantaran edisi KINA
DIY bantal hantaran edisi meeya



KESIMPULANNYA:
  1. pemilihan dekorasi hantaran kadangkala harus lah selari dengan tema (jika majlis tersebut mempunyai tema supaya majlis nmpak lebih cantik x de laa cacamarba..
  2. hantaran DIY kadangkala juga akan memberi kesan tinggalan yg mendalam bagi pasangan perantin..kerana nilai sentimentalnya yang tinggi..
  3. kadangkala juga..bajet yang tinggi untuk sedulang hantaran adalah agak membazir..oleh itu..cube cari pembuat hantaran yang berpatutan atau cari barang dengan harga berpatutan dan perlu sahaja (jika buat sendiri) --> lebih jimat buat sendiri ke X??
  4. kadangkala pabila melihat hantaran orang laen kite akan rase teruja untuk meniru seperti itu..dan anda akan dicop peniru (yeke?) tapi tahukah anda..bahawa..pabila anda menggbungkan gubahan hantaran 2 dan hantaran 2..ia akan jadi hantaran 3 iaitu hantara anda ..--> so tiada lagi peniru..=)
  5. lastly..(sbb da bnyk sgt merapik) ukur bajet sendiri...jangan terlalu mau mengikut orang laen...cantik dimata kita x semestinya sesuai untuk kita..=)





psssstt..maaf entry ni terlalu panjang..untuk dijadikan kenangn dan panduan di kemudian hari..=) ..sedang gigih memikirkan deko hantaran nnti sambil memujuk en tunang setuju ngn idea hantaran tersebut..wuhuhu...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

syura said...

syaz. seme pon cantik! gamba 1 n 2 plg cntk laa. yg ke 3 cute. tp yg ke 4 tu mcm dah common sgt kot..

tp btol la. kdg2 cntk, tp mhl sgt n x praktikal sbb gune ms nikah je. membazir kalo spend byk sgt untuk deco hantaran jek

"cikkin" said...

hye syura..tgh servey2 gak ke?? hehe..
haah..tu laa kn..x perlu kot nk bazir2 just nk gune utk sehari..tapi kalo brg tu ley gune utk lepas majlis..x pe laa kn..=)

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

Hantaran box yg atas skali tu, klu menghantarnye dekat ok la.. Mcm kite aritu tunang jauh perak-kuantan, sian kat belah lelaki la kain baju kena bawak sikit sbb nak sumbat hantaran..haha

"cikkin" said...

uish jauh nye..kesiain mereka..hehe..betul2..tp kalo utk display je cantekkan..=)

ElyaElmo said...

cikkin btol tu...nak DIY kene ikut bajet jugakk...cuz, kadang2 cost untuk DIY ni lebih mahal, jika kiter upah orng buat kn.
ape2 pun, rujuk dgn kawan2 yg pandai meng-DIY ni. ape2 pun ilmu untuk meng-DIY ni penting..tak gitu??hehe

"cikkin" said...

yeahh..betul tu elya..ilmu meng DIY ni..sgt penting ok..lbih2 lg bg si tgn bangku mcm cikkin ni..huhu..perasaan tu nk men DIY je sume mende.tp bile tgk tgn..cm x sesuai je..huhu..nasib ade rakan b2b yg laen..saling membntu..=)

tp kdg2 x cube kite x tau kn..kdg2 si tgn bangku pon biley hasilkn sesatu yg menarik + bergune..

~ mizzAmy ~ said...
This comment has been removed by the author.
~ mizzAmy ~ said...

dear, i dont know who u refer to for tutorial nak buat kotak hantaran yg mcm arma tuh. but mine pun ada tutorial pasal tuh, klik sini The Pink Dress Diary

"cikkin" said...

hye ~ mizzAmy ~: yeayhh..!!yg ni laa yg i refer tu..huhu..thanks ya..ampun..telupe ltak link kt mane..hee~~=)

iedayah said...

DIY lagi puas dear..u will miss it 1 hri nnt..i lpas DIY htrn tunang,gian lagi smpi sekarang..hahaha..smpi sepupu kawen pn i tlg wat htrn dorg..=)

Post a Comment